Las Vegas Sands

Śieć kasyn Las Vegas Sands i MGM Resorts uhonorowana za ograniczenie marnowania jedzenia

Sieć kasyn Las Vegas Sands i MGM Resorts zostały wymienione na liście amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA) jako “mistrzowie ograniczenia marnowania żywności i odpadów 2030″.” EPA uznaje firmy zaangażowane w zmniejszenie strat żywności i odpadów o 50 procent w ciągu następnej dekady.

MGM, największy pracodawca Nevady i właściciel większości kasyn w Las Vegas Strip, oraz Sands, najbogatszy Operator hazardowy na świecie pod względem przychodów, wdrożył politykę mającą na celu zminimalizowanie marnowania jedzenia.

“Eliminacja odpadów żywnościowych była kluczowym elementem naszego Planu zrównoważonego rozwoju Sands ECO360” – powiedziała Katarina Tesarova, wiceprezes spółki.

Chociaż jest to z pewnością kwestia środowiskowa, jest to również kwestia społeczno-ekonomiczna. Niewykorzystane jedzenie nie tylko trafia do utylizacji, ale też do segregacji. Na przykład nadal koncentrujemy się na nowych sposobach dostarczania niewydanej żywności członkom społeczności, którzy nie zawsze mają środki na jedzenie” – dodała Tesarova.

Hilton jest jedynym hotelem na liście „Bohaterowie ograniczenia marnowania żywności i odpadów 2030”. Uwzględniono ogółem 29 firm.

Recykling odpadów

MGM Resorts i Las Vegas Sands mają liczne programy mające na celu zmniejszenie marnowania żywności.

Na farmie wieprzowej poza Las Vegas świnie częstują się przy szwedzkim stole homarami, kiełbaskami, wołowiną, a nawet truflowym makaronem z serem. Jedzenie jest mieszanką z resztek jedzenia z konferencji odbywających się w pomieszczeniach dwóch operatorów kasyn.

Posiłki bankietowe, które nie były w ogóle podawane, są przekazywane do banków żywności, a przeterminowane przekąski z minibaru trafiają do centrów społecznych. Muszle ostryg są wysyłane tysiące mil z powrotem do zatoki Chesapeake.

Największe kasyna mają dużą motywację do ograniczenia marnowania żywności. Nie tylko pomaga to społeczeństwu w osiągnięciu celów charytatywnych, ale także pomaga w rozwiązaniu globalnego problemu. EPA wyjaśnia: „Ogromna ilość zmarnowanej żywności w Stanach Zjednoczonych ma wpływ na ochronę zasobów i bezpieczeństwo żywności, a jednocześnie kosztuje firmy i konsumentów pieniądze”.

„Większość ludzi, myśląc o recyklingu, myśli o standardowym metalu, plastiku, papierze – a rzeczywistość jest taka, według organizacji takiej jak MGM żywność, że marnowanie jedzenia stanowi znaczącą część naszego światowego problemu recyklingu”, powiedział Yalmaz Siddiqui, wiceprezes ds. zrównoważonego rozwoju w MGM Resorts. „Naszym głównym założeniem jest myślenie o rodzaju żywności pochodzącej z naszej działalności i kierowanie tego rodzaju żywności do najlepszego miejsca, do którego może się udać”.

las vegas sands

Liczby – jedzenie w Vegas

Według National Restaurant Association, Nevada ma około 6000 miejsc cateringowych. Sprzedaż osiągnęła 9,9 miliarda dolarów w 2018 roku, a przemysł restauracyjny zatrudnia do 291 200 pracowników gastronomicznych.

Codziennie do Południowej Nevady dostarczane są ogromne ilości żywności. Chociaż dokładne dane o tym, ile jedzenia jest spożywane każdego dnia, nie są dostępne, PBS NewsHour w 2017 roku poinformowało, że ponad 30 ton krewetek przybywa do Las Vegas każdego dnia. To ponad 300 tysięcy złotych.

Koktajl z krewetek w restauracji Wynn Las Vegas ‘ Lakeside kosztuje 25 dolarów.